Chcete-li efektivně spravovat rodinné události, doporučujeme vám založit si rodinný kalendář. Jak na to se dozvíte v našem článku.

Rodinný kalendář na nástěnce.

V uspěchaném světě, ve kterém dnes žijeme, může vedení si rodinných plánů a aktivit často působit jako žonglování. Sledování pracovních setkání, školních akcí, mimoškolních aktivit a dalších věcí může být pořádně vyčerpávající, a to hlavně tehdy, když jste to právě vy, kdo musí držet v hlavě všechny informace. Právě pro takové situace je zde rodinný kalendář. V tomto článku blíže prozkoumáme, co to ten rodinný kalendář je, podíváme se na jeho hlavní úkoly, porovnáme výhody a nevýhody papírové verze vůči moderním aplikacím. Posvítíme si na to, jak je efektivně používat a poskytneme vám i další tipy, jak si udržet pořádek ve vašich rodinných plánech.

Co je rodinný kalendář?

Rodinný kalendář nebo plánovač je centralizovaný nástroj, který pomáhá rodinám koordinovat jejich plány a aktivity. Poskytuje vizuální přehled o závazcích každého člena vaší rodiny, což usnadňuje plánování a řízení každodenního života. Zatímco digitální nástroje jsou pro tento účel stále populárnější, tradiční papírový rodinný kalendář nabízí stále své jedinečné výhody.

Ke stažení: Rodinný kalendář (orientace na výšku)
Ke stažení: Rodinný kalendář (orientace na šířku)

Měsíční rodinný kalendář.

Výhody papírového rodinného kalendáře

Je vhodný i pro rodiny s malými dětmi

Významnou výhodou papírového rodinného kalendáře je jeho vhodnost do domácností s malými dětmi, které ještě nemají mobilní telefony ani elektronická zařízení. Nabízí dětem hmatatelný způsob, jak porozumět plánování rodinných aktivit a účastnit se jich. Samozřejmě mluvíme spíše o větších dětech v předškolním věku, které už umí číst a mohou se tak aktivně zapojovat do rodinného plánování. Pokud vaše děti ještě neumí číst, i tak určitě oceníte prostor, kde můžete zaznačit všechny důležité lékařské prohlídky, očkování či kroužky, které s dítětem navštěvujete.

Je vždy na očích

Narozdíl od digitálních kalendářů, které se mohou ztratit v moři notifikací, papírový kalendář lze umístit na centrální, dobře viditelné místo, například do kuchyně nebo obývacího pokoje, kde jej všichni členové rodiny vždy uvidí. To zaručí, že všichni jsou řádně a včas informováni o nadcházejících událostech a závazcích.

Rodinný měsíční plánovač.

Fyzický zápis

Zapisování událostí do papírového kalendáře může vytvořit hmatový zážitek, který pomáhá jednotlivcům lépe si zapamatovat své závazky. Je dokázáno, že mozek si lépe pamatuje poznámky zapsané fyzicky perem, než když si je zaznamenáte digitálně. Je to také vynikající způsob, jak naučit děti základy o řízení času a plánování odpovědnosti.

Kreativita

Obzvlášť rodiny s dětmi ocení papírový kalendář, do kterého je možné si kreslit a vizuálně tak označovat plánované aktivity. Netřeba se však omezovat pouze na kreslení. Různé nálepky, vystřižené obrázky, barevné zvýrazňovače či jiné vizuální pomůcky, pomohou zatraktivnit váš kalendář a lépe si tak zapamatovat jednotlivé plány.

Měsíční rodinný kalendář.

Kam umístit rodinný kalendář

Výběr správného místa pro váš rodinný kalendář je rozhodující pro jeho efektivitu. Zde je několik tipů pro umístění:

Frekventované místo v domácnosti

Rozhodněte se pro centrální oblast ve svém domě nebo bytě, jako je kuchyň, chodba, nebo obývací pokoj. Dokonce koupelna, která je jednou z prvních ranních zastávek každého člena rodiny, může být vhodným místem pro umístění vašeho kalendáře. Zvolte prostě místo, ve kterém se často pohybujete, kde bude každému na očích. Členům rodiny tak usnadníte přístup a aktualizaci kalendáře. V případě, že se rozhodnete umístit kalendář v koupelně, myslete na to, že zvýšená vlhkost v této místnosti jej může poškodit, volte proto raději kalendáře vyrobené z jiného materiálu, než je papír, například přepisovatelné tabulové kalendáře.

Týdenní rodinný kalendář.

Úroveň očí

Zavěste kalendář ve výši očí, ale dbejte na to, aby byl dobře viditelný pro dospělé i děti. Pokud máte ještě malé děti, zvolte kompromis a umístěte ho tak, aby byl dobře viditelný jak pro dospělé členy vaší domácnosti, tak pro vaše ratolesti.

Přístupné pro všechny

Zajistěte, aby všichni členové rodiny měli přístup ke kalendáři. Máte-li malé děti, zvažte jeho umístění níže na zeď, abyste podpořili jejich zapojení nebo přistavte malé schůdky, díky kterým na kalendář lépe dosáhnou.

Týdenní rodinný kalendář.

Další tipy pro používání papírového kalendáře

Chcete-li co nejlépe využít svůj papírový rodinný kalendář, následující tipy vám pomohou.

Barevné odlišování

Přiřaďte v papírovém kalendáři činnostem každého člena rodiny konkrétní barvy. Díky tomu je na první pohled snazší identifikovat, kdo má jaký závazek.

Barevně odlišené aktivity ve vyplněném rodinném kalendáři.

Pravidelné aktualizace

Naplánujte si pravidelné týdenní nebo měsíční rodinné schůzky, které věnujete společné aktualizaci vašeho kalendáře. Tato setkání vylepší komunikaci v rodině a zajistí přesné zaznamenávání závazků všech jejích členů.

Použijte nálepky a ikony

Použijte nálepky nebo ikony ke zvýraznění speciálních událostí, jako jsou narozeniny, prázdniny nebo důležité termíny.

Nezapomeňte na školní rozvrh

Kromě rodinného kalendáře je velmi důležité také udržování samostatných školních rozvrhů pro každé dítě. Na události a úkoly související se školou použijte jinou barvu nebo samostatný kalendář. Pro rodiče školáků jsme si připravili i školní rozvrh ke stažení.

Ke stažení: Rovrh hodin

Rozvrh hodin.

Mobilní aplikace pro rodinné plánování

I když papírové kalendáře mají své výhody, nelze popřít pohodlí, které pro rodinné plánování poskytují mobilní aplikace. Zde je několik populárních aplikací pro rodinné plánování:

Google Calendar

Kalendář od společnosti Google je výkonná a široce používaná aplikace, která vám umožňuje vytvářet více kalendářů, sdílet je se členy rodiny a nastavovat si připomínky. Jelikož patří k jedněm z nejpoužívanějších kalendářů nejen pro rodiny, níže jsme pro vás připravili i návod, jak jej nejjednodušeji nastavit.

Aktivity zapsané v online kalendáři Google.

Cozi

Cozi existuje již několik let a pro mnohé rodiče je stále hlavním organizačním nástrojem rodiny. Může se pochlubit řadou funkcí, jako jsou rodinné kalendáře, seznamy úkolů, sekce receptů, nákupní seznamy, a dokonce i prostor pro rodinný deník. Protože v Cozi je tolik funkcí, někteří rodiče tuto aplikaci mohou považovat za příliš komplikovanou.

Online kalendář rodinných aktivit Cozi.

Any.do

Any.do je všestranná aplikace pro zvýšení produktivity, která zjednodušuje správu úkolů a organizaci kalendáře. Aplikace podporuje několik kalendářů, které můžete barevně odlišit podle člena rodiny. Any.do výborně spolupracuje také s populárními kalendáři od firem Apple a Google, čímž zjednodušuje import již existujících plánů. Uživatelsky přívětivé rozhraní aplikace obsahuje více zobrazení kalendáře a možnost nastavit jej jako kalendář na domovské obrazovce. 

Any.do se také synchronizuje s Alexou od firmy Amazon, což umožňuje hlasem ovládanou správu úloh a seznamů. Díky svému elegantnímu designu a efektivní funkčnosti je tato aplikace výborným nástrojem pro zvýšení produktivity a udržení pořádku. Nevýhodou je, že mnoho funkcí je dostupných pouze v placené verzi.

Nákupní seznam a aktivity v online kalendáři Any.do.

Jak si nastavit Google Calendar

Kalendář Google je všestranný nástroj pro správu rodinných plánů. Zde naleznete jednoduchý postup, jak nastavit Google pro vaši rodinu:

Vytvořte účet Google pro každého člena rodiny

Ujistěte se, že každý člen rodiny má účet Google. Pokud jej ještě nemají, mohou se bezplatně zaregistrovat.

Otevřete si Google Calendar

Otevřete webovou aplikaci Google Calendar na počítači nebo si stáhněte aplikaci do svých mobilních zařízení.

Sdílejte svůj kalendář

Osoba, která bude spravovat rodinný kalendář, by měla vytvořit nový kalendář speciálně pro rodinné události nebo použít svůj stávající kalendář.

Chcete-li sdílet kalendář:

  • Na levém postranním panelu klikněte na znaménko „+“ vedle položky „Přidat kalendář přítele“ nebo „Jiné kalendáře“.
  • Vyberte možnost „Vytvořit nový kalendář“ a nastavte jej podle pokynů.
  • Po vytvoření kalendáře klikněte na tři tečky vedle názvu kalendáře a vyberte možnost „Nastavení a sdílení“.
  • V části „Sdílet s konkrétními lidmi“ zadejte e-mailové adresy členů vaší rodiny a nastavte jejich povolení (např. „Zobrazit všechny podrobnosti události“ nebo „Provést změny v událostech“).
  • Klepnutím na „Přidat lidi“ s nimi sdílíte kalendář.

Přijměte pozvánky

Členové rodiny obdrží e-mailové pozvánky pro přístup ke sdílenému kalendáři. Pro zobrazení a úpravu kalendáře musí tyto pozvánky přijmout.

Použijte barevné kódování

Každému členovi rodiny přiřaďte různé barvy, abyste snadno rozlišili jejich události v kalendáři. Díky tomu je vizuálně jasné, kdo má jaké plány.

Přidejte události

Začněte přidávat rodinné události, schůzky, narozeniny a další důležitá data do sdíleného kalendáře. Při vytváření události nezapomeňte vybrat rodinný kalendář.

Nastavte si upozornění

Nakonfigurujte si upozornění na události, abyste je mohli dostávat do svých zařízení. To zajišťuje, že každý ví o nadcházejících událostech.

Synchronizace s mobilními zařízeními

Nainstalujte aplikaci Kalendář Google do chytrého telefonu nebo tabletu každého člena rodiny. Přihlaste se pomocí svých účtů Google a automaticky by se měl zobrazit sdílený rodinný kalendář.

Pravidelně aktualizujte a komunikujte

Povzbuzujte všechny v rodině, aby pravidelně aktualizovali kalendář a oznamovali jakékoli změny nebo doplnění událostí.

Věříme, že jsme vás inspirovali, abyste si zřídili rodinný kalendář, který vám pomůže mít lepší přehled o plánech a událostech ve vaší rodině. Pravidelná setkání, která budete pořádat pro aktualizaci kalendáře, vám pomohou zefektivnit komunikaci ve vaší rodině a mohou se stát příjemnou událostí, která posílí vaše vztahy a zpřehlední plánování rodinných aktivit. Tak nečekejte a pusťte se do toho!

Rodinný týdenní kalendář.